Koka ditt kött.

Kokt kött är smakrikt och mört. Tillagningen är enkel och olika kokspad ger variation i smakupplevelsen. Till exempel kan färsk skinka kokas i äppeljuice och nötkött i en blandning av svartvinbärssaft och porter.

 

Sä här går det till:

 

1) Ta fram en kastrull som inte är för stor, köttet ska ligga lite trångt. Kokspadet (vatten eller annan vätska) ska precis täcka köttet.

2) Koka upp kokspadet och lägg sedan i köttet. Tillsätt kryddor och eventuella grönsaker.

3) Låt köttet sjuda, inte koka. Det är klart när det nått rätt innertemperatur (se tabell nedan).

4) Efter kokningen ska köttet ligga kvar i kokspadet och dra i ungefär 20 minuter, då blir det lättare att skära upp.

 

Och hur lång tid tar det att koka kött då?

Här är listan över bra kokkött, dess temperatur och koktid:

 


Innertemp Ca tid för 1 kg
Nötbog, högrev 85-90 grader 75-90 min
Bringa ej termometer 90-120 min
Fransyska av nöt 75 grader 75 min
Rostbiff innanlår 75 grader 60 min
Ytterlår av nöt 85 grader 90 min
Kalvbog 85 grader 75 min
Skinka, färsk 70 grader 45-60 min
Skinka, rimmad 70-75 grader 45-60 min
Lammbog ej termometer 75 min
Lammrygg ej termometer 75 min