Kött älskar grytor.

Vem kan motstå en mustig gryta? Den är mättande och värmande, och blir bara bättre om den får stå över natten och riktigt suga åt sig alla smaker. Dessutom är det lätt att lyckas. Så här gör du:

 

1) Börja med att bryna köttbitarna i en stekpanna.

2) Lägg sedan över dem i grytan, tillsätt buljong och krydda efter behag (eller recept). Låt det sedan sjuda under lock, inte koka.

3) Mot slutet lägger du i grönsaker, rotfrukter, svamp etc. Dessa bör inte koka mer än 10-20 minuter.

 

Hur lång tid tar det?

Det beror på vilket kött du väljer. Till en gryta fungerar i stort sett vad som helst. Här är en tabell över bra grytkött och rätt tid:

 

Nötkött
Tid
Högrev 45-60 min
Bog 60-90 min
Ytterlår 60-90 min
Grytbitar 60-90 min
Rostbiff 45 min
   
Griskött
 
Skinka 20-30 min
Bog 20-30 min
Grytbitar 20-30 min
   
Kalv
 
Bringa 30-45 min
Bog 30 min
Rygg 30-45 min
   
Lamm
 
Lammstek 30 min
Grytbitar 30-45 min