Såhär använder du stekpannan.

Ta fram köttet i god tid innan stekning för att det ska bli rumstempererat. Även kött av bästa kvalitet stressas av stora temperaturskillnader och kan bli segt om det tillagas direkt från kylskåpet. 

 

Gör så här:

 

1) Torka av köttet med hushållspapper.

2) Lägg smör i stekpannan och sätt spisen på näst högsta värmen. När smöret blivit gyllenbrunt är det dags att lägga i köttet. Låt inte mer än 2/3 av stekpannan täckas av kött.

3) Krydda.

 

Blodig, medium eller välstekt?

Nötkött steker du precis så som gästerna vill ha det:

 

Blodig – stek i 1,5-2 minuter per sida, innertemperatur 55 grader.

Medium – stek 2-3 minuter per sida, innertemperatur 60-65 grader.

Välstekt – stek 3-4 minuter per sida, innertemperatur 70 grader.

 

Griskött steker du cirka 3 minuter per sida till en innertemperatur på 65 grader.

Lammkött steker du något kortare, 2-3 minuter per sida, innertemperatur 65 grader.


Det här är bra kött i stekpannan

 

Nötkött

Entrecote, lövbiff, ryggbiff, rostbiff, oxfilé

 

Griskött

Fläskkarré, kotlett, skinkschnitzel, picnicbog, fläskfilé, ytterfilé, skinkfilé

 

Lammkött

Lammkotlett, skivad lammstek, lammytterfilé, lammfilé