Konsten att använda ugnen.

Det är lätt att laga en stek i ugn. Det viktiga är att hålla koll på innertemperaturen (se tabell nedan).

 

Så här gör du:

 

1) Krydda köttet. Stick in termometern, den ska sitta i mitten av steken.

2) Lägg köttet i en ugnsform och stek i ugn tills termometern nått rätt innertemperatur.

3) Ta ut steken och låt den vila 10 minuter i aluminiumfolie. Skär sedan upp steken, tvärs över muskeltrådarna.

Klart!

 

Du kan göra en stek av i princip vilket kött som helst, här har du en lista över köttsorter och temperatur:

 

Nöttkött Innertemp Ugnstemp
Helstekt oxfilé 55-70 grader 175 grader
Bog, fransyska 70-75 grader 125-175 grader
Rostbiff av:
Bog, innanlår, rostbiff
60-70 grader 125-175 grader
Kalvstek 70-75 grader 175 grader
Lammstek 65-75 grader 175 grader
     
Griskött    
Bog 75 grader 175 grader
Fläskfilé 65-70 grader 175 grader
Karré 80 grader 175 grader
Kotlett 65-70 grader 175 grader
Skinka 70-75 grader 175 grader

 

Hög ugnstemperatur ger en större differens från köttytan och inåt. Låg temperatur och längre stektid ger jämnare färg och ett saftigare kött.