Upplandsbondens entrècôte med ostsmör och rödlöksmarmelad, 4 portioner.

En riktig festmåltid med enkla tillbehör. Använd gärna en närproducerad väl lagrad ost till smöret. Det blir en salt kontrast till den söta rödlöksmarmeladen. Bjud närodlade gröna bönor till och gärna ugnsrostade rotfrukter eller potatis.

 

4 Upplandsbondens KRAV entrècôte, ca 180 g styck msmör och lite rapsolja till stekning flingsalt och nymald svartpeppar

 

Ostsmör

150 g rumsvarmt smör

100 g riven väl lagrad ost, lokalproducerad el Västerbottensost

 

Rödlöksmarmelad

5 röda lökar, ca 500 g

3 msk smör

2 msk balsamvinäger

½ dl råsocker

1 krm salt

 

Tillbehörsförslag

Ugnsrostade rotfrukter eller potatis, lättkokta färska gröna bönor med olivolja och flingsalt, stekta tomathalvor

 

  1. Börja med tillbehören, gärna något/några av förslagen ovan.
  2. Blanda smöret med den rivna osten och svep in i smörpapper eller plast och låt stå i kylen en timme.
  3. Skala och skiva löken. Hetta upp smöret i en stor kastrull och fräs löken utan att den tar färg under omröring. Häll i balsamvinägern och lägg på lock och låt den puttra på svag värme ca 20 minuter. Rör då och då. Tillsätt sockret och blanda om. Låt det sjuda utan lock ca 10 minuter till en marmeladliknande konsistens. Rör med jämna mellanrum. Håll varmt.
  4. Hetta upp smör och olja i en stor panna och vänta på att det tystnar. Då är matfettet riktigt varmt. Stek köttet, två skivor i taget ca 2-3 minuter på var sida beroende på hur genomstekt du vill ha det. Salta och peppra väl. Servera genast med ostsmöret, rödlöksmarmeladen och gärna med något av tillbehören ovan.

 

Att dricka till:

Ett kryddigt och mustigt rött vin med lite mognad, t ex en cabernet sauvignon eller shiraz/syrah. Alternativt mineralvatten eller lättöl.

 

Recept från Liselotte Forslin / www.lisensskafferi.se