Uppländsk höstgryta med senapskräm, ca 6 portioner.

En härlig höstgryta med ungersk inspiration av fint grytkött och vackra rotfrukter värmer bra med en klick senapskräm till. Använder du helfet crème fraiche och vispar ut med lite mjölk eller vatten slipper du alla tillsatser i motsvarande lättvarianten.

 

1 kg Upplandsbondens KRAV högrev el annat grytkött, i 2 x 2 cm kuber

3 gula lökar

2 stora morötter

2 palsternackor

200 g kålrot

25 g smör

3 msk tomatpuré

1/2 msk hela kumminfrön, lätt mortlade

1-2 msk paprikapulver

2 lagerblad

ca 1, 2 l vatten + 2 ekologiska kött- el kycklingbuljongtärningar

rivet skal från 1 citron, ekologisk

salt och nymald svartpeppar

lite socker

4-5 msk Maizenaredning för mörka såser

ev färsk timjan till dekoration

 

Senapskräm

2 dl crème fraiche

2 msk mjölk

1 msk stark senap

1 tsk flytande honung

1 krm salt

 

  1. Skär köttet i kuber och skala och klyfta löken grovt. Skala och skär rotsakerna i kuber. Hetta upp lite smör och fräs först löken utan att den tar färg och lägg över i en stor gryta.
  2. Fortsätt med rotfrukterna så de blir lite brynta. Lägg över i grytan.
  3. Bryn köttet i omgångar tills det får färg. Lägg det i grytan och tillsätt tomatpurén och kryddor samt lagerblad. Sätt grytan på värmen och fräs ihop alltsammans ett par minuter.
  4. Häll på vatten så det täcker och smula i buljongen.
  5. Låt grytan sjuda sakta under lock cirka en timme tills köttet är mört. Tillsätt citronskal och smaka av med rikligt med salt och peppar. Runda av med lite socker. Vispa i Maizenaredning och låt det koka upp. Garnera gärna med lite hackad timjan.
  6. Vispa ihop crème fraiche och mjölk. Blanda i senap, honung och salt.
  7. Servera med kokt potatis eller surdegsbröd samt en klick senapskräm.

 

Att dricka till:

Ett kryddigt och mustigt rött vin eller mörkt öl med medelstor beska. Alternativt mineralvatten eller lättöl.

 

Recept från Liselotte Forslin / www.lisensskafferi.se