Konsten att använda ugnen
Det är lätt att laga en stek i ugn. Det viktiga är att hålla koll på innertemperaturen (se tabell nedan).
Så här gör du:
1) Krydda köttet. Stick in termometern, den ska sitta i mitten av steken.
2) Lägg köttet i en ugnsform och stek i ugn tills termometern nått rätt innertemperatur.
Klart!
Du kan göra en stek av i princip vilket kött som helst, här har du en lista över köttsorter och temperatur:
Nöttkött | Innertemp | Ugnstemp |
Helstekt oxfilé | 55-70 grader | 175 grader |
Bog, fransyska | 70-75 grader | 125-175 grader |
Rostbiff av: Bog, innanlår, rostbiff | 60-70 grader | 125-175 grader |
Kalvstek | 70-75 grader | 175 grader |
Lammstek | 65-75 grader | 175 grader |
Griskött | ||
Bog | 75 grader | 175 grader |
Fläskfilé | 65-70 grader | 175 grader |
Karré | 80 grader | 75 grader |
Kotlett | 65-70 grader | 175 grader |
Skinka | 70-75 grader | 75 grader |