Konsten att använda ugnen

Det är lätt att laga en stek i ugn. Det viktiga är att hålla koll på innertemperaturen (se tabell nedan).

Så här gör du:

1) Krydda köttet. Stick in termometern, den ska sitta i mitten av steken.

2) Lägg köttet i en ugnsform och stek i ugn tills termometern nått rätt innertemperatur.

Klart!

Du kan göra en stek av i princip vilket kött som helst, här har du en lista över köttsorter och temperatur:

NöttköttInnertempUgnstemp
Helstekt oxfilé55-70 grader175 grader
Bog, fransyska70-75 grader125-175 grader
Rostbiff av:
Bog, innanlår, rostbiff
60-70 grader125-175 grader
Kalvstek70-75 grader175 grader
Lammstek65-75 grader175 grader

Griskött
Bog75 grader175 grader
Fläskfilé65-70 grader175 grader
Karré80 grader75 grader
Kotlett65-70 grader175 grader
Skinka70-75 grader75 grader

Inga konstighter
bara riktigt bra
ekologisk mat