Bästa burgaren
En burgare kan vara allt från en fettdrypande snabbmatsvariant till en fräsch hemgjord. Det här är en saftig burgare på ekologiska råvaror och med mycket grönsaker, surdegsbröd och ugnsstekta potatischips.
800 g Upplandsbondens KRAV nötfärs
5 msk barbequesås med rökig smak
1 msk flingsalt och rikligt med nymald svartpeppar
4 skivor bacon, helst ekologiskt
Ugsnbakade potatischips
600 g fast potatis, helst ekologisk, gärna närodlad
olivolja
flingsalt
Vitlöksdressing
½ dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk flingsalt
Tillbehör
8 skivor surdegsbröd, alt rustikt bondbrödstyp
250 g minitomater, helst ekologiska, gärna närodlade
1 mogen avokado + lite citronsaft
2 nävar blandade sallatssblad, helst ekologiska, gärna närodlade 1 msk olivolja + 1 tsk balsamvinäger flingsalt och nymald svartpeppar
Börja med tillbehören. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och skär potatisen i ca 2-3 mm tjocka skivor. Häll lite olja i en långpanna och pensla ut och lägg i potatisen. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter tills de får lite färg. Vänd inte potatisarna. Salta väl.
Gör dressingen genom att vispa ihop majonnäs och crème fraiche. Skala vitlöksklyftan och krossa den med sidan av ett brett knivblad som du trycker med näven mot. Häll på saltet och hacka och fortsätt tryck och dra med svepande rörelser så du får en vitlökspasta. Blanda i det i majonnäsblandningen.
Rosta eller grilla bröden, skär tomaterna i halvor och avokadon i skivor. Droppa lite citron på avokadon. Blanda sallaten med olivoljan och balsamvinägern samt lite salt och peppar.
Blanda färsen till burgarna med barbequesåsen och flingsalt samt rikligt med peppar. Forma fyra burgare och linda en baconskiva runt varje. Fäst med en cocktailpinne eller tandpetare. Stek eller grilla burgarna ca 3 minuter per sida. Pensla gärna med lite barbequesås på slutet. Salta och peppra.
Lägg lite sallat på hälften av bröden. Lägg på burgarna och fördela avokadon ovanpå. Lägg tomaterna lite slarvigt runt på och omkring. Salta och peppra alltsammans. Bjud dressing och potatischips till.
Att dricka till:
En lokalproducerad ljus eller mellanljus lageröl. Alternativt mineralvatten eller lättöl.
Recept från Liselotte Forslin / WWW.LISENSSKAFFERI.SE