Köttskola
Att tillaga kött är lätt – inte krångligt eller avancerat som man skulle kunna tro.
Här har vi samlat tips, knep och goda råd som gör att du lyckas och med
stolthet kan bjuda på din kötträtt. Det här blir kul!
BRA ATT HA
Några köksgrejor som gör tillagningen lättare, och därmed roligare är dessa:
Köttermometer (oumbärlig när du fixar din stek, finns i variant som sitter kvar i köttet under hela stekningen, lämplig vid tillagning av bland annat stek i ugn, och i variant som man tar stickprov med, lämplig vid stekning i stekpanna).
Stekpanna, tjockbottnad med non-stick beläggning.
Gjutjärnsgryta eller stor ugnsform med höga kanter.
VAD SKA VI LAGA?
I vår lilla köttskola kommer vi att prata om tre sorters kött; nötkött, griskött och lammkött.
EKOLOGISKT OCH AV HÖG KVALITET
När du köper kött från Upplandsbondens får du ett smakrikt kött av hög kvalitet. Kryddan är alla gräs och örter som växer naturligt och betas i vårt vackra landskap. Den enda tillsatsen vi använder är omsorgen om våra djur. Om sommaren lever och betar våra djur fritt. På vintern går de ofta ute men har skydd för vind och regn. De har fri tillgång till hö eller foder av gräs och klöver. När djuren mår bra, då mår vi bra. Och då smakar det bra
STUDERA KÖTTBITEN DU TÄNKER KÖPA
Den får inte ha för många senor och den ska hänga väl ihop. En biff ska nästan vara vinröd. Griskött varierar i färgen, från ljust rosa till rött beroende på styckningsdetalj.
Snittytan på köttet ska ha en jämn och fin marmorering. Fettet är rikt på smak, gör köttet saftigt och smälter bort vid tillagning. Om det endast finns lite köttsaft är det sannolikt att köttbiten är mör och fin.
Nu börjar det roliga; hem och tillaga.
Inga konstighter
bara riktigt bra
ekologisk mat
Vi på Upplandsbondens
Olle Linder
Ordförande
Maria Åkerstedt
Verksamhetsledare
Elin Runarsson
Avräkning & Fakturafrågor
Inger Gauffin Carlsson
Slaktplanering/införsel nöt