Kött älskar grytor
Vem kan motstå en mustig gryta? Den är mättande och värmande, och blir bara bättre om den får stå över natten och riktigt suga åt sig alla smaker. Dessutom är det lätt att lyckas. Så här gör du:
1) Börja med att bryna köttbitarna i en stekpanna.
2) Lägg sedan över dem i grytan, tillsätt buljong och krydda efter behag (eller recept). Låt det sedan sjuda under lock, inte koka.
3) Mot slutet lägger du i grönsaker, rotfrukter, svamp etc. Dessa bör inte koka mer än 10-20 minuter.
Hur lång tid tar det?
Det beror på vilket kött du väljer. Till en gryta fungerar i stort sett vad som helst. Här är en tabell över bra grytkött och rätt tid:
Nötkött | Tid |
Högrev | 45-60 min |
Bog | 60-90 min |
Ytterlår | 60-90 min |
Grytbitar | 60-90 min |
Rostbiff | 45 min |
Griskött | |
Skinka | 20-30 min |
Bog | 20-30 min |
Grytbitar | 20-30 min |
Kalv | |
Bringa | 30-45 min |
Bog | 30 min |
Rygg | 30-45 min |
Lamm | |
Lammstek | 30 min |
Grytbitar | 30-45 min |