Koka ditt kött

Kokt kött är smakrikt och mört. Tillagningen är enkel och olika kokspad ger variation i smakupplevelsen. Till exempel kan färsk skinka kokas i äppeljuice och nötkött i en blandning av svartvinbärssaft och porter.

Sä här går det till:

1) Ta fram en kastrull som inte är för stor, köttet ska ligga lite trångt. Kokspadet (vatten eller annan vätska) ska precis täcka köttet.
2) Koka upp kokspadet och lägg sedan i köttet. Tillsätt kryddor och eventuella grönsaker.
3) Låt köttet sjuda, inte koka. Det är klart när det nått rätt innertemperatur (se tabell nedan).
4) Efter kokningen ska köttet ligga kvar i kokspadet och dra i ungefär 20 minuter, då blir det lättare att skära upp.

Och hur lång tid tar det att koka kött då?

Här är listan över bra kokkött, dess temperatur och koktid:

InnertempCa tid för 1 kg
Nötbog, högrev85-90 grader75-90 min
Bringaej termometer90-120 min
Fransyska av nöt75 grader75 min
Rostbiff innanlår75 grader60 min
Ytterlår av nöt85 grader90 min
Kalvbog85 grader75 min
Skinka, färsk70 grader45-60 min
Skinka, rimmad70-75 grader45-60 min
Lammbogej termometer75 min
Lammryggej termometer75 min

Inga konstighter
bara riktigt bra
ekologisk mat