Koka ditt kött
Kokt kött är smakrikt och mört. Tillagningen är enkel och olika kokspad ger variation i smakupplevelsen. Till exempel kan färsk skinka kokas i äppeljuice och nötkött i en blandning av svartvinbärssaft och porter.
Sä här går det till:
1) Ta fram en kastrull som inte är för stor, köttet ska ligga lite trångt. Kokspadet (vatten eller annan vätska) ska precis täcka köttet.
2) Koka upp kokspadet och lägg sedan i köttet. Tillsätt kryddor och eventuella grönsaker.
3) Låt köttet sjuda, inte koka. Det är klart när det nått rätt innertemperatur (se tabell nedan).
4) Efter kokningen ska köttet ligga kvar i kokspadet och dra i ungefär 20 minuter, då blir det lättare att skära upp.
Och hur lång tid tar det att koka kött då?
Här är listan över bra kokkött, dess temperatur och koktid:
Innertemp | Ca tid för 1 kg | |
Nötbog, högrev | 85-90 grader | 75-90 min |
Bringa | ej termometer | 90-120 min |
Fransyska av nöt | 75 grader | 75 min |
Rostbiff innanlår | 75 grader | 60 min |
Ytterlår av nöt | 85 grader | 90 min |
Kalvbog | 85 grader | 75 min |
Skinka, färsk | 70 grader | 45-60 min |
Skinka, rimmad | 70-75 grader | 45-60 min |
Lammbog | ej termometer | 75 min |
Lammrygg | ej termometer | 75 min |